Briard

De Briard is een heerlijke, werklustige hond voor de sportieve hondeneigenaar, die niet opziet tegen intensief vachtonderhoud.

 

 

 

 

Rasinformatie

De Briard behoort volgens de officiële FCI-indeling tot rasgroep1: Herdershonden en veedrijvers.

Binnen rasgroep 1 vormen de herderhonden sectie 1 en de veedrijvers sectie 2. De Briard is een tot sectie 1 behorende herdershond.

De herdershond is oorspronkelijk gefokt om de mens te helpen bij het houden en hoeden van vee. De eerste groep herdershonden,  waaronder de Briard,  is bestemd  om de kuddes te hoeden. De tweede groep  herdershonden is gefokt om het vee te drijven, denk hierbij aan de Border Collie. De derde groep herdershonden is bedoeld om het vee te bewaken, zoals bijvoord de Kuvasc.

   

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………

Intelligente, krachtige en temperamentvolle hond

De Briard is een temperamentvolle en zeer actieve hond die flink veel beweging en ruimte nodig heeft. Naast veelvuldige lange wandelingen, doe je de meeste Briards een groot plezier met een lekkere fietstocht. Als het even kan, doe dan vooral mee aan een UV (uithoudingsvermogen) proef, voor veel Briards een heerlijke uitdaging. Op de Briard site, te vinden op de linkpagina, vind je hierover meer informatie en ook een trainingschema.

 

De Briard heeft een hoge aaibaarheids- en knuffelfactor. Daardoor wordt nogal eens vergeten dat de Briard een herdershond is, met alle eigenschappen die daar bij horen. De meeste Briards beschikken over een gezonde werklust, die echter wel in de juiste banen geleid moet worden.

 

Als je Briard voldoende uiting kan geven aan zijn behoefte tot werken, heb je in huis een rustige hond aan hem, die beschikt over een grote mate van geduld.

 

Je kunt met je Briard tal van activiteiten ondernemen die hij graag doet en waar hij  ook goed in is, zoals gehoorzaamheids training, behendigheid, speuren, schapenhoeden of pakwerk. Er zijn tegenwoordig voldoende goede hondenscholen te vinden waar je met je Briard aan de slag kunt gaan en samen veel plezier kunt beleven.

 

Een Briard is van nature nogal terughoudend. Dat kan resulteren in het opzetten van een grote mond naar andere mensen of andere honden, hetgeen vaak voortkomt uit onzekerheid. Een intensieve socialisatie als pup is daarom erg belangrijk voor elke Briard.

 

De Briard verenigt een gevoelig karakter met een sterk ontwikkelde eigen wil. Dat is niet altijd even makkelijk voor jou als baas, maar zolang je deze hond met geduld en een zachte, maar zeker ook met een besliste en consequente hand leidt, heb je een wereldhond aan je Briard!
 
 
 

 

Vachtverzorging

 

De vachtverzorging van de Briard kan nogal intensief zijn. De vacht van de zwarte Briard is over het algemeen wat makkelijker in onderhoud dan de vacht van de fauve Briard. Welke kleur je Briard ook heeft, een uitgebreide wekelijkse kambeurt is beslist noodzakelijk.