Vaccinaties

Terughoudendheid met vaccineren


Vaccinatieschade

Vaccinaties kunnen, soms heftige, allergische reacties veroorzaken en/of het immuunsysteem van je hond verstoren. Deze reacties worden mede veroorzaakt door de toevoegingen die in de vaccins zitten en door het feit dat jaarlijks vaccineren tot overdosis kan leiden en zo het immuunsysteem op hol brengt.

 

De reacties na vaccineren variëren van jeuk en huidklachten, (chronische) ontstekingen aan ogen en oren, bulten, diarree, koorts en gewrichtsontstekingen (artritis) tot schildklierproblemen, het ontstaan van epilepsie en gedragsveranderingen bij de hond.

 

De reacties kunnen onmiddellijk na de enting optreden, of enkele weken of zelfs maanden daarna. Het is daarom verstandig om in elk geval tot tenminste drie maanden na een vaccinatie je hond goed in de gaten te houden.

 

—————————————————————————————————————————–

 

 

 

Nieuwe inzichten

Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat sommige vaccinaties meerdere jaren bescherming bieden en mogelijk zelfs levenslange bescherming. Lang niet alle vaccinaties hoeven dus jaarlijks herhaald te worden.

Tegenwoordig zijn gelukkig steeds meer dierenartsen op de hoogte van de onderzoeken en veranderingen op dit gebied. De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer fabrikanten van vaccins, die hun vaccins voor drie jaar hebben laten registreren.

 

Op dit moment ziet het er naar uit dat vaccinaties ter voorkoming van Hondenziekte (Ziekte van Carré of Distemper), Parvo (Kattenziekte) en Leverziekte (HCC), een werkingsduur van ongeveer vijf jaar hebben en mogelijk zelfs levenslang bescherming bieden. Rabiës (Hondsdolheid) en Leptospirose (Ziekte van Weil) zouden moeten worden herhaald.

 

Rabiësvaccinatie voor het buitenland was tot voor kort jaarlijks verplicht gesteld. Nu is erkend dat het vaccin gedurende drie jaar zijn werking behoudt. Inmiddels is door Europese regelgeving, voor het Rabiësvaccin van het merk Nobivac, de werkingsduur vastgesteld voor 3 jaar.

 

Het nut van de Ziekte van Weil vaccinatie is twijfelachtig. Uit onderzoek blijkt dat de Weil vaccinatie óf niet aanslaat, óf, als het wel aanslaat, slechts gedurende 3 á 4 maanden bescherming biedt. Mocht je deze vaccinatie toch willen geven, bijvoorbeeld omdat je hond veel zwemt, dan is het aan te raden om deze vaccinatie laat in het voorjaar te geven, zodat je hond tijdens de zomermaanden beschermd is.

 

Ook het nut van het geven van entingen tegen kennelhoest is discutabel. Kennelhoest is in principe niets meer dan een verkoudheid. Als je er op tijd bij bent en je hond bijvoorbeeld hoestdrank geeft en andere ondersteunende druppels, is kennelhoest prima te genezen.  ———————————————————————————————————-

 


 

Huidige stand van zaken

3-jaarlijkse vaccinaties voor Hondenziekte, Parvo en Leverziekte (HCC)

geregistreerde merken: Nobivac (firma Intervet), Vanguard (firma Pfizer) en Duramune (firma Pfizer)

 

3-jaarlijkse vaccinatie voor Rabiës (Europese regelgeving)

geregistreerde merken: Nobivac (firma Intervet)

 

jaarlijkse vaccinatie

Ziekte van Weil (Leptospirose)

Kennelhoest, waaronder Paraïnfluenza, Bordetella

 

Titerbepaling

Met een titerbepaling wordt gekeken of er voldoende antistoffen in het bloed van je hond zitten. De titerbepaling geeft een uitslag voor de drie belangrijkste ziektes, namelijk Hondenziekte, Parvo en Leverziekte.

Heb je je hond een paar jaar niet laten enten, dan kun je via een titerbepaling bekijken of een vervolgenting nodig is of niet.

 

Op de website van NMLhealth staat een lijst met dierenartsen vermeld bij wie je terecht kunt voor een titerbepaling, de VacciCheck. Zie NMLhealth VacciCheck

 

Ook een pup kun je laten titeren, zodat je kunt zien of een hervaccinatie op zo jonge leeftijd eigenlijk wel nodig is.

 

Tot slot

Mochten er om wat voor redenen dan ook meerdere vaccinaties nodig zijn, geef dan de vaccinaties met tussenpozen van enkele weken, het liefst zo mogelijk alles apart, zodat het lichaam tijd heeft om te herstellen. Een eventuele ontwormingskuur geef je met een tussentijd van enkele weken voor of na een vaccinatie. Een zieke hond mag je nooit vaccineren!

 

In plaats van de vaccinaties kun je je hond beter jaarlijks bij de dierenarts een algehele check-up laten ondergaan. Als daar aanleiding voor is kun je ook een bloedonderzoek laten doen al dan niet in combinatie met een titerbepaling.………..

……………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Meer informatie

Korte artikelen:

Tannetje Koning, dierenarts, in ‘De Hondenwereld’ nr 10, 2009

Catherine O’Driscoll,  een vertaling van Jaap van der Wijk

R.D. Schultz, Considerations in Designing Effective and Safe Vaccination

Programs for Dogs (Last Updated: 5-May-2000 )

 

Deze artikelen zijn in PDF en te openen met Acrobat Reader, hier gratis te downloaden.

 

Boeken:

Catherine O’Driscoll, ‘What vets don’t tell you about vaccines’

 

Goede Nederlandstalige website:

vaccinatiebeleid.rauwevoedingvoorhonden.nl

 

Goede Engelstalige websites:

The truth about vaccines

Canine Health concern