Perro de Agua Espanol

Het lijdt geen tijfel: de Spaanse Waterhond is een geweldige hond!  Hoewel mijn voorkeur eigenlijk uitgaat naar grote honden, is de Perro voor mij een hond van klein formaat, maar met een groots karakter.

 

 

………………………………………………………………………………………………………………….

Rasinformatie

Spaanse Waterhonden behoren volgens de officiële FCI-indeling tot rasgroep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden.

Binnen rasgroep 8 vormen de Waterhonden sectie 3. Daartoe behoren de volgende zeven rassen: de Amerikaanse Water Spaniel, de Ierse Water Spaniel, de Barbet, de Lagotto Romagnolo, de Perro de Agua Español, de Cão de Agua Portugês en de Wetterhoun.

 

Elk van deze rassen heeft haar eigen specifieke taak waarvoor ze oorspronkelijk gefokt werden. Met enkele onderlinge nuance verschillen, werden alle waterhondenrassen gebruikt voor de jacht op waterwild.

 

De Spaanse en Portugese Waterhonden werden daarnaast ook ingezet als hulp van de vissers. Deze honden hielpen mee om de netten uit te zetten en binnen te halen, verloren vis te retrieven en de boot met buit te bewaken. Deze honden zijn natuurlijk uitstekende zwemmers, maar zij zijn ook in staat om te duiken (sommige honden duiken enkele meters diep) en onder water een verloren voorwerp op te halen.

 

De Spaanse Waterhond had er nog een taak extra bij: hij werd ook gebruikt als herdershond bij de schaapskudden. In bepaalde delen van Spanje was dit zelfs zijn hoofdtaak.

 

Uit de historie van de oorspronkelijke taken van de Spaanse Waterhond, jachthond, vissershulp én herdershond, blijkt goed de veelzijdigheid van dit ras.

 

De officiële rasstandaard van de Spaanse Waterhond kun je hier lezen.

Deze rasstandaard is in 1999 door de FCI ( Federation Cynologigeu Internationale) vastgesteld en overgenomen door de Raad van beheer op Kynologisch gebied in Nederland.

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………..

 

Intelligente, actieve en veelzijdige  hond

Hoewel de Spaanse Waterhond over het algemeen als een makkelijke hond beschreven wordt, is het niet direct een hond voor de beginnende hondeneigenaar, tenzij je goedbeslagen ten ijs komt.

 

De Spaanse Waterhond  is zeer intelligent. Dat houdt in dat hij snel leert en het geleerde makkelijk onthoudt. De keerzijde van zijn intelligentie is dat hij snel je zwakke plekken weet te vinden en hij jou, voor je het weet, manipuleert op de manier die hem het beste uitkomt. Piepen en blaffen behoort tot zijn favoriete repertoire.

 

De Spaanse Waterhond is ook een zeer actieve hond. Hij heeft behoorlijke behoefte aan beweging, beslist meer dan een half uurtje wandelen per dag.

 

De Spaanse Waterhond is enorm veelzijdig. Het is belangrijk om je Perro zowel lichamelijk als geestelijk goed bezig te houden. Om je hond de nodige uitdagingen te bieden zijn er tal van activiteiten te ondernemen, een Spaanse Waterhond vindt over het algemeen van alles leuk: gehoorzaamheidstraining (hoewel soms een beetje te saai voor hem), behendigheid, doggydance, speuren, waterwerk, dogfrisbee, maar ook jachttraining en schapenhoeden zijn goed aan hem besteed. Zoek op internet naar een goede hondenschool of club en je zult ongetwijfeld iets vinden wat bij jou en je hond past en jullie zullen samen veel plezier beleven!

 

De Spaanse Waterhond kan soms van nature terughoudend naar vreemden zijn. Deze terughoudendheid wordt nogal eens onderschat. Een intensieve socialisatie bij de fokker en ook de periode tot minimaal een jaar daarna, is daarom van groot belang.

 

De Perro is een gevoelige hond met een zacht karakter. Hij is gevoelig voor je stemmingen, maar ook voor de manier waarop hij wordt toegesproken en benaderd. Dat betekent dat je de Spaanse Waterhond weliswaar met een besliste, maar ook met zachte en geduldige hand moet leiden.

 

De stelling dat de Perro een makkelijk op te voeden hond is, geldt voor mensen die zijn intelligentie, zijn gevoeligheid en behoefte aan energie en uitdagingen op waarde weten te schatten. Weet je de hierboven genoemde valkuilen op creatieve wijze weten te omzeilen, dan heb je aan de Perro een geweldig veelzijdige, aanhankelijke en dappere hond die, hoewel klein van stuk, groots van karakter is!

 

 

…………………………………………………………………………………………..

 

 

Vachtverzorging

De vacht van de Spaanse Waterhond vereist niet veel onderhoud. Er wordt soms gezegd dat de vacht helemaal geen onderhoudt behoeft, maar dat is niet helemaal waar.

 

De vacht van de Spanjaard wordt een paar keer per jaar geschoren. De hele vacht wordt op één lengte geschoren. Hoe vaak je zult (laten) scheren is afhankelijk van de conditie van de vacht en van de behoefte van je hond en van jezelf.

 

Werkproeven, weersomstandigheden, maar ook tentoonstellingsbezoek kan het tijdstip van een scheerbeurt bepalen. Omdat ik werken met mijn hond, leuker en belangrijker vindt dan showen, houd ik mijn honden graag kort in hun vacht, zodat ze tijdens de trainingen niet belemmerd worden door hun lange vacht. Ook als ik merk dat ze het te warm hebben, worden ze geschoren.

 

Als je een Perro wilt uitbrengen op een show, dan geldt als stelregel dat je je hond niet scheert, korter dan drie maanden voor een show. De ervaring leert helaas echter, dat de meeste keurmeesters een voorkeur hebben voor een hond die lang in zijn/haar vacht zit. Vaak worden deze honden hoger geplaatst dan een hond die korter in zijn vacht zit.

 

Als je de vacht van je hond lang laat groeien, houdt er dan rekening mee dat de vacht erg kan gaan klitten. Die klitten kun je er niet uitkammen. Je kunt de klitten wel scheuren, maar dat vereist enige vaardigheid en veel geduld.

 

Overigens kun je er ook voor kiezen om de vacht niet te scheren, maar te knippen en vervolgens de kort geknipte vacht goed uit te kammen.

 

Hoe dan ook, onderhoud is vereist!

 

 

Chica tijdens
Chica tijdens
Chica voor
Chica voor

 

 

en na de scheerbeurt
en na de scheerbeurt