Rauwe Voeding

Honden voeren volgens prooidiermodel


Gelukkig zijn er steeds meer mensen die er toe overgaan om hun hond op natuurlijke wijze te voeren. Dat wil zeggen dat zij hun hond rauw voeren met vlees en botten in plaats van dat zij hondenbrokken geven.

 

Het geven van rauw vlees en botten wordt ook vaker door dierenartsen aanbevolen en dat is niet voor niets.

 

 

 

 

 

Onze honden stammen af van de wolf. Hoewel er beslist verschillen zijn tussen beide diersoorten, zijn sommige zaken ondanks domesticatie hetzelfde gebleven.

Zo hebben honden nog steeds een gebit dat geschikt is om te knagen, te scheuren en te knippen. De tanden en kiezen van een hond zijn echter niet geschikt om te kauwen, zoals het gebit van mensen of dat van herbivoren als bijvoorbeeld koeien dat is.

Verder heeft de hond een kort spijsverteringsstelsel dat geschikt is voor de vertering van licht verteerbaar voedsel, maar totaal ongeschikt is voor de vertering van granen.

Ook hebben honden geen enzymen die voedingsstoffen uit granen en onbewerkte groenten kunnen halen.

Kortom: honden zijn carnivoren (vleeseters) en geen omnivoren (alleseters).

 

De moderne hondenbrokken zijn vaak een bron van allerlei gezondheidsklachten. Dat komt omdat brokken onnatuurlijk voedsel zijn voor honden. De meeste commerciële hondenvoeding bestaat voor een groot deel uit granen. Granen zijn mede een bron van veel klachten zoals (chronische) darmontstekingen en (huid)allergieën.

 

 

 

De manier waarop wij onze honden voeren is volgens het prooidiermodel, ook wel afgekort als NRV, Natuurlijk Rauw Voer. Dat wil zeggen: onze honden eten rauwe, goed bevleesde botten en organen. Granen worden uit het dieet geweerd en worden hooguit sporadisch gegeven. Zo ook bewerkte groenten en gerijpt fruit.

 

Deze manier van voeren komt de algehele gezondheid van de hond ten goede. Denk bijvoorbeeld ook aan het gebit. Door het scheuren van vlees, het knagen aan en het eten van botten wordt het hondengebit prima schoongehouden. Hierdoor blijft het ontstaan van tandsteen en tandvleesontstekingen achterwege.

 

Vanzelfsprekend worden de De Mansió Verd pups op rauw voer afgespeend en verder op deze wijze grootgebracht. Pups die op een dergelijke manier opgroeien blijken in de praktijk langzamer en daardoor veel evenwichtiger te groeien. Zij hebben daardoor bijvoorbeeld geen  lange slungelpoten of pijnlijke groeistuipen.

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………

 

Meer informatie

Korte artikelen:

Artikel van Christel Holtrop, verschenen in het Briardblad van de Nederlandsche Briardclub

Artikel van Linda Tjon, verschenen in het clubblad van de Nederlandse Perroclub

 

Deze artikelen zijn in PDF en te openen met Acrobat Reader, hier gratis te downloaden.

 

Boeken:

Dierenarts Tannetje Koning : “Voer voor carnivoren”, zelf eten maken voor hond en kat

Dierenarts Tom Lonsdale: op zijn website  www.rawmeatybones.com kun je de Nederlandse vertaling downloaden van het door hem geschreven boek “Work wonders”, feed your dog raw meaty bones. (klik op de hoofdpagina van die website op het Nederlandse vlaggetje links onderaan de pagina)

 

Goede Nederlandstalige websites:

www.rauwevoedingvoorhonden.nl

www.voernatuurlijk.nl

 

Goede Engelstalige websites:

www.rawlearning.com

www.rawfeddogs.net

 

 

YouTube Preview Image

Chica’s pups van zeven weken oud eten hun (rauw voer) kippenbout