Waterwerk

 

Spaanse Waterhonden zijn over het algemeen gepassioneerde werkers. Zij doen met veel plezier mee aan verschillende en uiteenlopende hondensporten en blinken daar vaak ook in uit.

 

Er is beslist één activiteit die in hun genen is verankerd en dat is waterwerk!

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

Een van de oorspronkelijke taken van de Spaanse Waterhonden is vissers behulpzaam zijn bij de visvangst. De honden gaan met de vissers mee aan boord en moeten vanaf de boot het water in springen om visnetten uit te zetten en binnen te halen en vissen te vangen die uit de netten zijn ontsnapt. Ook moeten zij in staat zijn om de meest uiteenlopende voorwerpen, zoals zaken die overboord zijn gevallen, voor de vissers uit het water terug aan boord te brengen. Deze honden moeten zelfs ook onder water kunnen duiken en nog steeds zijn er Spaanse Waterhonden die een verbluffend staaltje van deze duikkunst kunnen laten zien.

 

 

 

Meestal zie je dat Spaanse Waterhonden die voor het eerst kennismaken met waterwerk zich enorm thuis voelen in deze ‘sport’. Ook honden die voor het eerst op de boot mee varen, gedragen zich alsof zij nooit anders hebben gedaan en genieten zichtbaar.

 

In 2004 ben ik met een paar andere eigenaren en liefhebbers naar Spanje gegaan om te kijken hoe de waterwerk proeven zijn vorm gegeven door de Spaanse Perro De Agua Español Club.

 

 

 

Hierdoor geïnspireerd ben ik in 2007 zelf waterwerk workshops gaan geven onder de naam Agua Fiesta. De oefeningen die we tijdens de workshops met de honden doen, zijn gebaseerd op de oorspronkelijke taken van de Spaanse Waterhonden. Hoe het er tijdens de waterwerk workshops aan toe gaat kun je zien op de site van Agua Fiesta www.waterdogs.eu

 

De waterwerk workshops van Agua Fiesta staan open voor deelname van honden van alle rassen. Natuurlijk doen er vaak rassen uit de Waterhondengroep mee, zoals de Portuges en de  Spaanse Waterhonden.

Als je je hond in zijn natuurlijke en oorspronkelijk taken wilt  zien werken, doe dan vooral waterwerk met je hond! Het is een genot voor hond en baas!